През 2023г. Европейската седмица на парите се проведе от 20 до 26 март. Инициативата на Европейската банкова федерация, на която Асоциацията на банките в България (АББ) е член, се провежда съвместно с национални банкови асоциации. Европейската седмица на парите съвпада с Глобалната седмица на парите.

Целта на Европейската седмица на парите е да се повиши обществената информираност по въпросите на финансовото образование и финансовата грамотност чрез организиране на различни инициативи за децата и младежите, както на национално, така и на европейско ниво. В дългосрочен план целта на кампанията, която включва над 30 държави, е да се подобри нивото на финансово образование в Европа, по-специално, за ученици в основните и средните училища.

Банковият сектор в България е приел за своя мисия активно да подкрепя и съдейства за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в страната, тъй като техните познания в областта на финансите са от изключителна полза и важност за цялото общество. За тази цел банките организират регулярни кампании и провеждат събития, чрез които запознават българските ученици с дейността си и оказват подкрепа за реализиране на различни учебни инициативи, например, създаване и развиване на дейността на учебни търговски банки. Подобни кампании спомагат за разбирането на децата относно функционирането на банковия сектор и придобиването на повече знания по основните финансови въпроси.

Планираните инициативи целят да насърчават и възпитават у децата интерес към предприемачеството, отговорност към парите и умения за дългосрочно планиране и управление на личния и семейния бюджет. Дейностите включват открити уроци, интерактивни игри и представления, посещения на банкови клонове, където учениците имат възможността да се запознаят с ежедневната работа на служителите на финансовите институции, както и организиране на състезания и викторини, чрез които децата да придобият финансови знания по забавен и интересен начин.


В рамките на Европейската седмица на парите Банка ДСК проведе две инициативи, обвързани с финансовата грамотност сред младите хора. Първата от тях е съвместния проект със сдружение “Артикус”, с който по интересен и по-нестандартен начин да се повиши финансовата култура сред учениците. Интерактивното представление “Парите – минало и бъдеще” разказва историята на парите, кога и къде за първи път се появяват те и пренася децата в наши дни, когато вече голяма част от финансовите процеси се извършват в дигитална среда. Чрез интерактивни игри и куизове учениците имат възможност да проверят своите знания за финансите. В рамките на Европейската седмица на парите бяха изиграни постановки в градовете Велико Търново и Стара Загора. 

Досега интерактивното представление “Парите – минало и бъдеще” е играно 7 пъти в 6 града – София, Костенец, Враца, Първомай, Стара Загора и Велико Търново, с общ брой зрители 940. Предстоят още 4 представления във Варна, Бургас и Благоевград.

Втората инициатива, част от Европейската седмица на парите, бе кратък куиз в официалния профил на Банка ДСК. В рамките на 1 ден бяха публикувани 8 въпроса в сторита, които изискваха познания от кога датират парите, от какъв материал се произвеждат банкнотите, от какво зависи курсът на долара, какво е дигитален портфейл и други. 

Снимки от кампанията:

„Инвестбанк” АД се присъедини към инициативата Европейска седмица на парите 2023, като с любезното съдействие на ЧСУ “Дружба София” организира образователна среща под мотото: “Планирайте парите си, планирай бъдещето си” с ученици от гимназиалните класове, с цел повишаване на финансовата им грамотност. 

На 22 март Красимир Миланов, Мениджър “Продукти” в Дирекция “Продажби и координация на клоновата мрежа” и Владка Чернева, Ръководител на Офис Люлин, споделиха професионалния си опит с подрастващите, като презентираха какво представляват парите и как работят банките. Целта на лекцията бе да се насърчи отговорното отношение към личните финанси. Съществен фокус в презентацията им бяха приликите и разликите между основните банкови продукти и дигитализирани услуги, както и съвременните тенденции в разплащанията. Получи се интересна дискусия, в която учениците взеха активно участие и демонстрираха добри познания по темата.

Снимки от кампанията:

ОББ и KBC Банк взеха участие в инициативата на Европейската банкова федерация “Европейската седмица на парите“. Програмата е насочена към надграждащо развиване на знания и умения, необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения и да постигат финансова устойчивост.

През последните две седмици на март общо 9 клона на ОББ и KBC Банк в цялата страна осъществиха дни на отворените врати, в рамките на които ученици от избрани училища се запознаха с работата на банките и ролята на банковите служители. Младежите научиха още как да развият отговорно отношение към личните си финанси и какви са ползите от спестяването и инвестирането в банкови продукти. 

В рамките на Европейската седмица на парите, клон ОББ Варна (бул. “Осми Приморски полк” 77) прие учениците от 9-и “Е” клас от МГ “Д-р Петър Берон” със специалност “Хардуерни и софтуерни науки“. Колегите проведоха “Час на класа” в офиса на ОББ, за да запознаят младежите с банковите, инвестиционни и застрахователни продукти на KBC Груп. Служителите показаха редицата полезни функционалности на мобилното банкиране и възможностите за разговор с дигиталния асистент Кейт, което силно впечатли учениците. В срещата взеха участие и регионални мениджъри “Банково застраховане” и СИП.

Офисът на KBC Банк в Шумен също прие над 20 ученика от Професионалната гимназия по икономика. Банката поддържа дългогодишни отношения с учащите и служителите бяха много развълнувани да им разкажат повече за работата си и да представят дигиталните продукти и услуги на KBC Груп. 

На 24-и март ученици от паралелка “Банково дело” от Националната търговско-банковата гимназия се присъединиха към екипа на ОББ, клон “Фритьоф Нансен“. В рамките на деня всеки служител разчиташе на незаменимата помощ на двама “бъдещи банкери“. Учениците активно учеха от своя персонален ментор и успешно подпомагаха клиентите с демонстрация на функционалностите на ОББ Мобайл и ползите от дигиталния асистент Кейт. В края на деня учениците споделиха, че вече се чувстват част от екипа на ОББ. 

Вратите си отвориха за ученици още: 

  • ОББ Велико Търново – ОУ “Св. Патриарх Евтимий“, 3 паралелки между 5-и и 7-и клас;
  • ОББ Шумен – СУ “Панайот Волов“;
  • ОББ Търговище – СУ “Проф. Никола Маринов“; 
  • ОББ Оряхово – СУ “Христо Ботев“;
  • ОББ София – 9 ФЕГ; 
  • ОББ София – ПГАВТ “А.С. Попов“.

За поредна година инициативата Европейската седмица на парите донесе много нови знания и предизвика усмивки по лицата на учениците. 

Снимки от кампанията:

Експерти от Пощенска банка проведоха открит урок на тема: „Да поговорим за личните финанси“ пред ученици от втори и четвърти клас от столичното 131 СУ „Климент Тимирязев“.

Над 120 деца и техните преподаватели се включиха в събитието, което се организира в рамките на международната инициатива „Европейска седмица на парите 2023“ и има за основна цел да запознае учениците с основите на личните финанси и подпомогне повишаването на финансовата им грамотност от ранна възраст.

По атрактивен за децата начин, благодарение на интерактивния формат и увлекателните практически задачи, лекторите от финансовата институция запознаха малките участници с произхода и историята на парите и с ролята им на средство за обмен на стоки и услуги, с развитието им през вековете и с употребата им в наши дни. Даниела Карчина, координатор Центрове за обучения Клонова мрежа в Пощенска банка и Николета Михайлова, младши експерт Управление на представянето и иновации разказаха за ролята на банките във финансовия свят, за банковите карти и останалите съвременни методи на плащане. Акцентът в обучението беше темата за личния и за семейния бюджет, а децата научиха основни понятия, като „приходи“ и „разходи“, значението на „спестявания“ и защо са важни те, как най-лесно да организираме бюджет и как да управляваме личните финанси. 

Традиционното участие на Пощенска банка в глобалната кампания е част от устойчивата политика за корпоративна социална отговорност на финансовата институция с фокус върху образованието и развитието на младите хора. Откритите уроци, които експертите от банката представят пред ученици от основните и средните училища, имат за цел да се подобрят информираността и нивото на финансово образование при младежите, като им дадат солидна база от познания и ги подготвят за пълноценното им предстоящо включване във финансовия свят на възрастните.

Снимки от кампанията: