Уважаеми г-н заместник-министър председател по еврофондовете и
министър на финансите,
Уважаеми г-н управител на Българската народна банка,
Уважаеми дами и господа – подуправители и
членове на Управителния съвет на Българската народна банка,
Уважаеми г-н председател на Комисията за финансов надзор,
Скъпи колеги и приятели от банковия и финансов сектор,

Драги гости,

Позволете ми да Ви приветствам с “Добре дошли” на това изключително събитие, на което присъстваме всички ние тази вечер, а именно – честването на 30-годишния юбилей на Асоциацията на банките в България! 

Асоциацията на банките е една от първите браншови организации с нестопанска цел в България. През изминалите три десетилетия от основаването й досега бяхме свидетели на множество ключови промени, които ще останат в най-модерната история на страната! В началото на нейното съществуване банковият сектор е бил изправен пред съвсем различни предизвикателства от тези, с които се срещаме днес. Всички препятствия, през които банките са преминали, са направили сектора ни по-устойчив и способен да отговори на трудностите, а Асоциацията винаги е била единният глас на всички банкови институции в България, без значение от размера им, собствеността им и различията в естеството на работата им. 

Днес аз не бих искала да Ви говоря за това, колко успешни са банките, колко стабилен и добре капитализиран е нашият бизнес, а вместо това бих искала да се фокусираме над неща, които не могат да се видят с просто око и да се пипнат, но могат да се усетят – фактори, чието изграждане отнема години и представляват устоите на добрите партньорства и взаимоотношения, а именно – доверието и отговорността. А това е най-големият капитал, с който ние, банките, разполагаме – доверието на нашите клиенти, и на нашите партньори, че могат да разчитат на нас, както в спокойните времена на просперитет и растеж, така и в турбулентните моменти на превратности и трудности, пред които неизменно се изправяме. Неминуемо, с голяма вероятност можем да очакваме, че това ще се случва и занапред в бързо променящия се свят на глобализация, пандемии, конфликти, климатични кризи, устойчива икономика, дигитализация на финансовия сектор, дигитални пари и други събития, на които се очаква да отговаряме сплотено, бързо и ефективно. 

През годините сме работили усилено за това, когато чуят думата “банка“, за хората това да е символ на стабилна финансова институция, която оперира по ясни и предвидими правила. В днешния нестабилен свят сигурността и предсказуемостта са ключови фактори за благоденствието на всяко общество, всеки бизнес, както и за всеки един от нас. 

През годините сме си сътрудничили изключително успешно с всички държавни институции в България, за да гарантираме, че предоставяме банкови услуги при установените правила и на най-високо професионално ниво. Уверена съм, че и занапред ще продължим отличната ни съвместна работа, за да осигуряваме стабилност и да отговаряме на нуждите на клиентите в най-висока степен, така че да продължаваме да съхраняваме, не само парите, но и доверието им. Това са принципите, от които сме се водили през всички години на съвместна работа и имам непоколебимата увереност, че колкото и да се променя банковият сектор, както и да изглежда банкирането на бъдещето, когато се съберем на следващия ни юбилей, тези принципи ще продължат да се спазват. 

Професионализмът, търсенето на балансирана гледна точка и на конструктивен диалог с всички заинтересовани страни е допринесъл за това АББ да се докаже, като предвидим и търсен партньор на участниците от финансовия частен и обществен сектор в България. Бих искала да изкажа своето убеждение, че банковият сектор ще запази своя интегритет и стабилност, а Асоциацията на банките ще продължи да бъде изразител на неговия единен глас. Ще продължаваме да отговаряме на предизвикателствата на бързо променящия се свят по ефективен, бърз и координиран начин, тъй като времето е доказало, че заедно сме много по-силни и можем да постигаме много по-добри резултати. 

Уважаеми колеги,

Позволете ми от свое име, от името на Управителния съвет на АББ и членовете на Асоциацията да изкажа своите огромни благодарности към Българска народна банка и ръководството й през годините.

Благодарим на всички представители на властта и управлението на държавата, с които през годините сме имали добро и ползотворно партньорство. Сърдечни благодарности и на неправителствените организации, академичната общност, медиите и други партньори, с които също имаме ползотворно дългогодишно сътрудничество. Изказвам сърдечни благодарности на всички личности, които имат заслугата банковият бизнес в България да е на това ниво, на което е днес, и които са допринесли за положителната репутация на нашата система.

Като Председател на АББ и в личен план искам да благодаря от цялото си сърце на всички хора, които работят в банковите институции в България, за тяхната лоялност, издръжливост и силна творческа енергия, която гради и трансформира представата Ви за банките в България.

Искам да благодаря и на клиентите, които ни стимулират ежедневно да надскачаме себе си, за да подобрим клиентското изживяване!

Благодаря и на сплотения малък екип на Секретариата на Асоциацията за тяхната всеотдайност и професионализъм. 

И накрая, но не и на последно място, от името на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и лично от свое име бих искала да отправя най-сърдечни пожелания към всички колеги за много здраве и успехи, както в личен, така и в професионален план! Всички присъстващи тук знаем добре, че да си банкер не е просто една професия, а призвание! И, ако е вярно твърдението на Хендрит Ванлън Смит, че: “Здравата банкова система е една от съставните части, изграждащи основата за една нация“, то именно, Вие, колеги, сте крепители на една от тези фундаментални основи. Винаги в делата Ви се водете от отговорността, която нашата професия носи в пълна степен към обществото ни! 

Честит 30 годишен юбилей на АББ!